Det ökande cyberhotet

I en mer digitaliserad värld innebär det fler och fler möjligheter för cyberkriminella att slå till. ”Smarta” internetuppkopplade produkter har idag blivit en del av vardagen och ökat bekvämligheten. I och med att de smarta produkterna i hemmen blir fler och fler ökar också sätten för hackare att genomföra cyberattacker, stjäla personlig data eller orsaka integritetskränkningar.

Med tanke på att de internetanslutna enheterna i hemmet är sammankopplade kan även en till synes harmlös attack mot en av enheterna leda till betydligt allvarligare intrång i privatlivet såsom att cyberkriminella får tillgång till bankuppgifter, köpvanor eller annan känslig information.

Hur du skyddar ditt smarta hem? Vi listar nedan 8 tips för hur du bäst skyddar dig och ditt hem.

  1. Installera en VPN i routern, vilken krypterar trafiken för samtliga smarta produkter som används i hemnätverket, datan blir anonym och svårare för hackare eller tredje part att använda.
  2. Använd starka lösenord för ditt trådlösa nätverk.
  3. Dela upp ditt hemnätverk i mindre segment för att isolera IoT-enheter från enheter som lagrar känslig information.
  4. Inaktivera onödiga funktioner på dina smarta enheter som inte behövs för deras grundläggande funktion. Stäng exempelvis av produkternas platstjänster och liknande
  5. Granska säkerhetspraktiker hos tillverkare innan du köper en Iot-enhet. Välj enheter från pålitliga tillverkare som gör regelbundna säkerhetsuppdateringar.
  6. Begränsa delning av personlig information genom att konfigurera integritetsinställningar på dina enheter.
  7. Vidta försiktighet och kontroll gällande vilka data du ger medgivande för insamling och delning och var försiktig med att dela personlig info på nätet.
  8. Säkerhetskopiera regelbundet din data och viktiga filer till en extern enhet så att du kan återställa dina data om det skulle behövas.
Publicerad av
Nathalie Hellgren
Dela