Dem nya reglerna i uthyrningslagen som trädde i kraft 1 oktober 2024 är från börjad ämnad åt att säkra upp tryggheten för individer som arbetar som bemanningspersonal inom industrin men givet sin utformning så omfattas de flesta tjänsteorienterade branscher. Vi har under de senaste månaderna sett flera exempel där konsulter inom IT-branschen som valt att gå över till en anställning inom en linjeorganisation blivit uppsagda därifrån endast någon månad in på sin nya anställning.  Att det nu finns en lagstiftning som ”tvingar” konsultköpande företag att erbjuda anställning alternativt betala ut två månadslöner vid längre engagemang gör att vi borde se betydligt fler exempel där individer lämnar en trygg anställning hos ett konsultbolag för att gå till en linjeorganisation där principen, som överallt annars, ”sist in” – ”först ut” gäller. I detta fall med vetskapen om att anställningserbjudandet är framtvingat av en lag gör att vi borde kunna se väldigt många fler tråkiga exempel där individer inom kort tid från sin anställning kastas ut i arbetslöshet.

Risker med fast anställning hos kundföretaget

  1. Osäker framtid vid förändrade behov: Många ser anställning i en linjeorganisation som en trygg lösning men så är inte alltid fallet. Om du får en fast anställning hos ett kundföretag finns det alltid en risk att din specifika kompetens inte längre efterfrågas när projektet du anlitats för tar slut eller om företagets behov förändras. Företag kan behöva omstrukturera, vilket kan leda till att du blir överflödig, omplacerad till en roll som inte matchar din kompetens, eller i värsta fall uppsagd.
  2. Brist på utvecklingsmöjligheter: När du blir fast anställd hos ett kundföretag kan det också innebära att du fastnar i en specifik roll eller arbetsuppgift under en längre tid. Det kan vara svårt att utveckla din kompetens eller avancera om företaget inte erbjuder de rätta utvecklingsmöjligheterna. Detta kan hämma din karriärutveckling och göra dig mindre attraktiv på arbetsmarknaden i framtiden.
  3. Minskad flexibilitet: Som anställd i en linjeorganisation är du bunden till ett företag och måste anpassa dig till deras långsiktiga strategi. Det kan vara svårt att byta arbetsuppgifter, avdelningar eller få tillgång till spännande projekt. Om du är kvar som konsult via ett konsultförmedlingsbolag behåller du flexibiliteten att snabbt byta uppdrag och anpassa din karriär efter dina egna mål och intressen.

Fördelar med att vara konsult via ett konsultförmedlingsbolag

Konsultrollen via ett konsultförmedlingsbolag har flera fördelar som inte ska underskattas. Du har oftast större möjligheter att bygga din attraktivitet genom att bredda så väl branscherfarenhet som erfarenhet från olika roller och befattningar som konsult.

  1. Större trygghet genom kontinuerliga uppdrag: Som konsult via ett konsultförmedlingsbolag har du tillgång till många olika uppdrag och om ett projekt avslutas hjälper förmedlingsbolaget dig att hitta nästa. Detta ger en jämnare arbetsgång och minskar risken för att plötsligt stå utan arbete, vilket kan hända i en anställning hos en linjeorganisation när behovet för din kompetens upphör.
  2. Möjlighet till ständig utveckling: Som konsult kan du arbeta i olika branscher, med olika typer av projekt, och för olika kunder. Det ger dig möjligheten att hela tiden utöka din kompetens, skaffa dig erfarenheter från olika arbetsmiljöer och hålla dig uppdaterad med den senaste utvecklingen inom ditt område. Denna variation gör att du hela tiden växer professionellt, något som annars kan vara svårt att uppnå.
  3. Starkare förhandlingsposition: Konsulter, särskilt via konsultförmedlingsbolag, har ofta bättre möjligheter att förhandla om ersättning och villkor. Eftersom du erbjuder specialiserad kompetens för specifika projekt kan du sätta värde på din expertis och förhandla om bättre ersättning och förmåner.
  4. Flexibilitet och frihet: Som konsult behåller du friheten att välja de uppdrag som passar dig bäst och du kan enkelt byta riktning om du vill. Du kan arbeta med flera företag och på så sätt undvika den osäkerhet som kan följa med en traditionell anställning i en linjeorganisation, där du är beroende av ett enda företags framgång och behov. Denna flexibilitet är ofta en av de största fördelarna med att vara konsult, särskilt på en föränderlig arbetsmarknad.
  5. Långsiktig trygghet genom konsultförmedlingsbolaget: Genom att arbeta med ett konsultförmedlingsbolag får du tillgång till en bred arbetsmarknad och uppdragsmöjligheter. Bolaget hjälper dig att hitta nya uppdrag när ett projekt avslutas, vilket innebär att du alltid har en backup-plan. Detta skapar en långsiktig trygghet och minskar risken för perioder av arbetslöshet.

Slutsats

Genom att arbeta som konsult bibehåller du fördelen av att ha tillgång till flera olika uppdrag och samtidigt minimera risken att bli överflödig eller instängd i en roll som inte matchar dina ambitioner.

Publicerad av
Nathalie Hellgren
Dela