Uppdragsbeskrivning

För att skapa ett hållbart samhälle och möta behoven från en allt äldre befolkning och de växande förväntningarna på välfärden pågår såväl på nationell som på lokal nivå ett omställningsarbete för en god och nära vård och omsorg. Omställningen innebär ett ökat arbete med hälsofrämjande och förebyggande insatser där fokus måste flyttas från organisation till person och relation.

Mot bakgrund av ovanstående har omsorgsförvaltningen ett behov av ökad förändringstakt och det är påtagligt att kommunikation, ledning och styrning blir allt viktigare för att säkerställa kvalitet, en jämnhet i verksamheten och att medarbetare trivs på jobbet.

Därav initieras en utredning av förvaltningens organisation för att få en samlad objektiv bild av nuvarande organisation, en jämförelse med andra kommuner i gruppen för större städer samt för framtagande av ett förslag för en framtida organisering av förvaltningen.

Uppdragets syfte är att kartlägga förutsättningarna för en organisationsform gentemot en annan med avseende på att över tid skapa god kvalitet, utveckling och likvärdighet i verksamheten, såväl som nöjda och friska medarbetare. Målet är att så långt det är möjligt besvara nedan nämnda frågeställningar och därigenom fungera som ett underlag i den fortsatta diskussionen om en effektiv och ändamålsenlig organisationsform.

Utredningen bör besvara följande frågeställningar:

  • Hur organiseras andra omsorgsförvaltningar i kundens storlek?
  • Vilka för- respektive nackdelar finns mellan en organisationsform och en annan?
  • Vad motiverar dessa förvaltningars val av organisationsform?
  • Vilka likheter och skillnader finns mellan dessa olika förvaltningar?
  • Nuläge – hur ser organisationen inom omsorgsförvaltningen i kundens ort ut idag?
  • Vilka likheter och skillnader finns med omsorgsförvaltningen i kundens kommun?
  • Önskvärt läge – hur ska framtidens organisation se ut för att möta framtidens demografiska utmaningar, ökade krav och förväntningar?
  • Vilka möjliga effektiviseringar finns?
Detaljer

Referens:11631

Ort: Växjö

Omfattning:Ca 150 timmar

Startdatum:2023-08-21

Slutdatum:2023-12-31

Konsultförmedlare

Det går inte längre att söka den här tjänsten.