Uppdragsbeskrivning

Vår kund söker funktionen The Engineer till vårt projekt, byggnation av en anläggning för koldioxidavskiljning.

I dagsläget genomförs en upphandling av en totalentreprenad för design och byggnation av anläggningen. Entreprenadavtalet kommer att vara baserat på FIDIC Design and Build Contract (yellow book). Entreprenaden ska utföras som en samverkansentreprenad, s.k. Partnering. Ekonomisk reglering baseras på ”open books” och ”target cost”.

Projektet kommer att utföras i två faser. Under fas 1 genomförs designen av anläggningen (FEED) och under fas 2 sker själva byggnationen (EPC). Möjlighet att avsluta projektet efter Fas 1 om man inte får ett investeringsbeslut. Genomförs projektet i sin helhet beräknas anläggningen vara i drift Q4 2027 och arbetet helt avslutat ca 2 år senare.

Målsättning att tidigt engagera ”The Engineer” för entreprenaden. Denna funktion ska bestå av en kärnorganisation som leds av en ledande person och som därutöver består av 1-3 specialister. Denna kärnorganisation förväntas hantera de flesta uppgifterna.

Dessutom ska The Engineer ha tillgång till experter inom alla de områden som kan bli föremål för ”determination by the Engineer”. Dessa ska anges som exempel på personer eller företag med angivna referenser.

Exempel på arbetsuppgifter:

Utöver de uppgifter som regleras i FIDIC, med de tillägg som redovisas i bilaga 1, förväntas partneringkonceptet inkludera några ytterligare roller för ”the Engineer”. Vi ser ”the Engineer” som en part i samarbetet med rollen att hjälpa kontraktsparterna att komma överens. Dessutom anser vi att modellen för kontraktskostnadsjustering skulle tjäna på att ha ett starkt engagemang från ”the Engineer”. Således kan ”the Engineers” roll även komma att innefatta bland annat följande.

a) Deltagande i partneringaktiviteter
b) Utökat deltagande i projektlednings- och liknande möten mellan beställare och leverantör
c) Större tyngdpunkt på rollen som (proaktiv) medlare
d) Att registrera/dokumentera och följa ”Variations and Claims” från första anmälan till slutreglering
e) Utökad kostnadskontroll och uppföljning
f) QA/QC aktiviteter
g) HSSE aktiviteter

Kunden har en lång historia av att leda stora projekt med egen personal och vill vara djupt involverade i alla projekt som finansieras av dem. För detta kan ”the Engineers” roll även komma att innefatta bland annat följande.

h) Utökad rapportering om framdrift och problem
i) Utökad rapportering av kostnadsutveckling och prognos för förväntad total kostnad för Works

Arbete enligt punkterna e) tom i) ovan kommer att vara begränsat under fas 1 (FEED).

Skallkrav:

  • Den ledande personen ska ha erfarenhet av FIDIC-kontrakt och tidigare arbete som ”the Engineer” i projekt av liknande storlek inom process- eller energibranschen.
  • Personer i kärnorganisationen ska ha erfarenhet av projekt av liknande storlek inom process- eller energibranschen och ska i dessa ha haft liknande roller som de som föreslås.
  • Språk: Engelska i tal och skrift, mycket god.

Börkrav:

  • Personer i kärnorganisationen bör ha tidigare erfarenhet av FIDIC kontrakt
  • Experter bör ha tidigare erfarenhet av FIDIC kontrakt eller arbete som besiktningsman
  • Den ledande personen bör ha erfarenhet av mer än ett tidigare uppdrag från arbete som ”the Engineer” i projekt av liknande storlek inom process- eller energibranschen.
Detaljer

Referens:32104

Ort: Helsingborg

Omfattning:4000 timmar

Startdatum:2024-01-17

Slutdatum:2025-06-01

Option:Ja

Konsultförmedlare

Det går inte längre att söka den här tjänsten.