Uppdragsbeskrivning

Kommunen söker en säkerhetsskyddskonsult för framtagande av styrdokument, regler och stödmaterial för säkerhetsskydd. Anbudsgivaren/konsulten har en möjlighet att vara ledig under juli månad, under förutsättning att leverans sker inom avtalad tid. Anbudsgivaren ska beskriva i detalj hur de planerar att genomföra uppdraget samt ange den tid de avser att avsätta för det.

Att upprätta öppna (ej sekretessklassade) styrande dokument och regler med tillhörande stödmaterial såsom mallar och dokumentationsunderlag för säkerhetsskydd. Syftet är att heltäckande ta fram styrdokumentation och tillhörande dokumentationsunderlag för personalsäkerhet, fysisk säkerhet, informationssäkerhet och säkerhetsskyddade upphandlingar (inklusive säkerhetsskyddsavtal/säkerhetsskyddsöverenskommelser).

Styrdokumentationen ska vara heltäckande och beakta säkerhetsskyddets alla delar. Den ska ta hänsyn till kommunorganisationens styrning och organisationsform, hur kommundirektör och säkerhetsskyddschef verkar över förvaltningsgränser. Och på ett tydligt och lättförståeligt vis beskriva vad och hur reglerna ska efterlevas. Framtagen styrdokumentation och tillhörande dokumentationsmallar ska utgå från gällande lagstiftning med tillhörande föreskrifter och vägledningar från Säkerhetspolisen.

I de fall konkreta dimensionerande riktlinjer och vägledningar saknas i lagstiftning eller Säkerhetspolisens vägledningar, bör dimensionerande riktlinjer och vägledningar utgå från försvarsmaktens och försvarets materielverks regelverk. Referenser ska alltid finnas i allt underlag. Där regler och riktlinjer ej understödjs av lagstiftningen eller annat regelverk, ska det tydligt framkomma att så är fallet. Till reglerna ska det finnas enkla beskrivningar, de ska vara skapade i exempelvis en processkedja, schematiska figurer eller i bildform, för hur medarbetaren ska efterleva reglerna. Det ska även tas fram dokumentationsunderlag för varje moment så att lagkravet gällande spårbarhet kan efterlevas.

Dokumentationen ska vara enkel att förstå och riktad till medarbetare som endast har en grundläggande kunskapsnivå på området. Styrdokumentationen ska innehålla en lista över gällande regelverk, en funktions- och rollbeskrivning över särskilt viktiga funktioner inom säkerhetsskyddsorganisationen, samt en ordlista med begreppsförklaringar. Uppdraget ska även omfatta förslag på implementering och systematisk uppföljning av styrdokumentationen. Vid framtagandet av materialet ska ta hänsyn tas till den best practise som finns på området.

Uppdraget ska även omfatta förslag på implementering och systematisk uppföljning av styrdokumentationen.

Vid framtagandet av materialet ska ta hänsyn tas till den best practise som finns på området.

Förväntat resultat

Att upprätta öppna (ej sekretessklassade) styrande dokument och regler med tillhörande stödmaterial såsom mallar och dokumentationsunderlag för säkerhetsskydd. Syftet är att heltäckande ta fram styrdokumentation och tillhörande dokumentationsunderlag för personalsäkerhet, fysisk säkerhet, informationssäkerhet och säkerhetsskyddade upphandlingar (inklusive säkerhetsskyddsavtal/säkerhetsskyddsöverenskommelser).

Konsulten ska arbeta självständigt, arbetet ska inte bedrivas hos uppdragsgivaren. Konsulten ska ha kontinuerliga avstämningar med uppdragsgivaren för godkännande av genomförande och arbetsmaterial.

Handlingar som ska ingå i offert:

  • CV – Referensförteckning
  • Genomförandeplan
  • Tidplan
  • Pris

Skallkrav:

  • Dokumenterad mångårig erfarenhet av säkerhetsskyddslagstiftning, som minst nio års erfarenhet
  • Erfarenhet från liknande uppdrag i offentlig verksamhet

Börkrav:

  • Mervärde om erfarenhet från liknande uppdrag är inom kommunal verksamhet

Övriga krav:

  • Bifoga genomförandeplan: Anbudsgivaren ska beskriva sin process för att kunna ta fram efterfrågat underlag enligt uppdragsbeskrivningen
  • Önskar 2-3 referenser. Ska innehålla: -Uppdragets namn och typ av uppdrag, omfattning samt värdet på uppdraget. -Namn på konsult/er som genomförde uppdraget. -Beskrivning av uppdragets planering, genomförande, resultat och uppföljning. Ange även tidpunkten för uppdraget. Start- och slutdatum.
  • Tidplan: Anbudsgivaren ska beskriva hur denne avser att lägga upp uppdraget och vilken tid som man avser att lägga ner, tidplanen ska vara kopplad till genomförandetiden.

 

För att kunna ansöka för detta uppdrag måste du vara en registrerad användare i vår portal som är helt kostnadsfri. Är du ny användare och vill registrera dig eller ditt bolag i Upgrades portal klicka här:  https://portal.upgraded.se/

Detaljer

Referens:54698

Ort: Stockholm

Omfattning:Anbudsgivaren ska beskriva i detalj hur de planerar att genomföra uppdraget samt ange den tid de avser att avsätta för det.

Startdatum:2024-06-12

Slutdatum:2024-08-30

Konsultförmedlare

Det går inte längre att söka den här tjänsten.