Uppdragsbeskrivning

I det pågående projektet för att byta personal- och lönesystem (Heroma) på Haninge kommun finns ett stort behov av integrationsutveckling. Utvecklingen är central för projektet då flera av integrationerna måste vara implementerade, testade och godkända för att det ska gå att starta upp det nya systemet (Personec P). Projektet startade i våras (2024) och planen är att det nya systemet ska tas i drift i februari 2025.

Parallellt med projektet står även den centrala IT-enheten inför frågan om vilken integrationsplattform som ska användas för utvecklingen i projektet. Den befintliga plattformen är TEIS (Tieto) men en strategisk analys som gjordes under 2023 rekommenderar kommunen att byta integrationsplattform till Azure Integration Services.

Något slutgiltigt beslut har ännu inte fattats gällande tekniskt vägval samtidigt som både verksamheten och IT-enheten gärna vill säkerställa att både förutsättningar och processer finns för att säkra att allt är på plats innan deadline.

Arbetet leds och drivs av extern konsult och med tanke på uppdragets brådskande natur och kommande semesterperiod måste uppdraget tidsbegränsas till max 40 timmar.

Uppdraget innefattar • Genomlysning av integrationsarbetet gjort hittills och få en förståelse för omfattning, teknik- och arkitekturval gällande integrationer som ska utvecklas. • Få en övergripande förståelse för vad som är avtalat angående integrationerna samt hur det eventuellt påverkar eller ligger i linje med önskat teknikval och projektets tidplan. • Förstå hur är det tänkt att integrationerna ska implementeras ur ett arkitekturellt och tekniskt perspektiv samt bedöma konsekvenser av detta, på kort sikt för projektet och på längre sikt för kommunen. • Att på en övergripande nivå bedöma konsekvenser av gjorda teknik och arkitekturval och hur väl det ligger i linje med den strategiska analys som gjordes under 2023. • Vilka resurser och förmågor finns i projektet och hur väl stämmer det överens med vilka resurser och förmågor som behövs för att genomföra utvecklingen med kvalitet och i tid enligt projektets tidplan. • Bedöma hur väl integrationsutvecklingen i projektet följer kommunens beslutade målarkitektur. • Översyn av tidplan och förutsättningar för planerat integrationsarbete utifrån måldatum. Finns det specifika deadlines eller milstolpar som måste nås för att hinna enligt projektets tidplan? Finns det beslut som måste fattas som även är tidskritiska? • Är samtliga parter (t ex andra systemleverantörer) involverade i projektet, finns det en gemensam planering med ett tydligt åtagande från samtliga gällande integrationsarbetet

Mål Skapa tydlighet i var integrationsutvecklingen i projektet står i nuläget och rekommendera åtgärder som krävs för att implementera integrationerna med kvalitet, i linje med den strategiska analysen och kommunens målarkitektur samt enligt projektets tidplan. Finns det flera alternativa vägar framåt behöver för- och nackdelar lyftas fram för de olika alternativen.

Leverans Analys, utvärdering och rekommendation gällande förutsättningar, teknikval och tillvägagångssätt i form av en rapport/presentation för att stötta och vägleda beslut gällande ett antal vägval gällande teknik och arkitektur under genomförandet.

Omfattning Ca 50% under två veckor, sammanlagt 40h.

Tids- och aktivitetsplan Det är önskvärt att analysen påbörjas omgående och genomförs under slutet av v26 och 27, med avrapportering i slutet av v27.

Skallkrav:

  • Erfarenhet av teknisk analys och arkitektur i mist 5 år
  • Erfarenhet av att arbeta strategiskt med IT-arkitekturfrågor i komplexa systemmiljöer i minst två projekt
  • Erfarenhet av införande av större drift- och infrastrukturlösningar i hybridmiljö (on-prem och cloud) i minst ett projekt

Börkrav:

  • Van att arbeta med komplexa system- och integrationslösningar
  • Erfarenhet inom offentlig sektor i minst 3 år
  • Erfarenhet av integrationsprojekt mot personal- och lönesystem

För att kunna ansöka för detta uppdrag måste du vara en registrerad användare i vår portal som är helt kostnadsfri. Är du ny användare och vill registrera dig eller ditt bolag i Upgrades portal klicka här:  https://portal.upgraded.se/

Detaljer

Referens:59068

Ort: Stockholm

Omfattning:25%

Startdatum:2024-06-28

Slutdatum:2024-07-19

Konsultförmedlare

Det går inte längre att söka den här tjänsten.